HALININ ÖMRÜNÜ UZATAN TAVSİYELER

Evlerin en önemli dekoratif ve fonksiyonel eşyaları olan halıların daha uzun ömürlü ve daha sağlıklı kullanılabilmeleri için nelere dikkat edilmesi gerektiğini kaleme aldık. Halinizi kullanım talimatına uygun olarak bakım ve temizliğini yapmak halinizin kullanım ömrünün uzamasına neden olacaktır.

HALI KULLANIMI

Halının sırtında yer alan marka, model, seri ve elyaf bilgilerinin yazılı olduğu etiket sökülmemelidir. Temizlik, yıkama ve leke çıkarma işlemleri, halının etiketinde yazan elyaf türüne uygun olarak yapılmaktadır.

Uzun hav sahiplerine sahip halıların yoğun trafiğe sahip yerlerde kullanılması durumunda hav uçlarında yatma ve açılma görülebilmektedir. Havların ezilmesi durumunda, bu bölgedeki havlar geçmişte yumuşak plastik uçlu bir fırça ile fırçalanmalı daha sonra süpürge makinesi ile süpürülmelidir.

Uzun süre halı üzerinde kalan ağır eşyaları, yüzeyini hav yüzeyini kalıcı bir şekilde deforme eder. Bu yüzden ağır eşyaların halıya temas ettiği bölgeler değiştirilmelidir.

Mobilyanın içerdiği halının gerilmesi durumunda overlok ve sırt örgüsünde yırtılma veya sökülmeler görülebilir. Ağır mobilyanın altında bulunan halılar mobilyaların korunarak kaldırılır.

Halıların uzun süre doğrudan güneş ışığına maruz kalması durumunda renk değişimleri meydana gelebilir. Doğrudan güneş ışığı alan yerlerde halının yeri sık sık değiştirilmeli veya doğrudan güneş ışığı alınan pencerede perde kullanılarak doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmasının önüne geçilmelidir.

Halinizin elyaf türü ne olursa olsun yüksek ihtiyaç ki çaydanlık, ütü vb. eşyalar halıya doğrudan temas etmemelidir.

HALI TEMİZLİĞİ

Halı üzerindeki trafik yoğunluğuna bağlı olarak haftada en az iki kere süpürülmelidir. Sürme işlemi, hav yönünde ve yavaş hareketlerle yapılmalıdır. Düzenli olarak süpürmek, tozlarin hav diplerine cikmasini disari ve kullanim ömrünü uzatir.

Çevresi tamamen overlok yapılmış yuvarlak, oval ve sekizgen halılarda dokuma yönü olan kenarlar, yan kenarlara uzanan uzantı halı dokuma ipi gereği daha zayıf overlok gücüne sahiptir. Nedeniyle çırpma ve dövme işlemleri bu halılarda overlok patlamalarına neden olması için yapılmamalıdır. Tozlardan arındırmak amaçlı dövme işlemleri profesyonel toz alma makinelerinde uzman personel tarafından yapılması tavsiye edilmektedir.

Silme islemlerinde mümkün oldugunca dogal ürünler tercih edilmeli ve nemli bir bez ile iyice durulanmalidir. Temiz su ile çok iyi durulanmadığı takdirde kalan temizleyici kalıntı güneş ışığının etkisi ile boyutlarına girerek halının özelliklerini sararmalara yol açabilmektedir. Ayrıca iyi durulanmamış halılardaki kalan halı temizleyici kalıntı halının daha kısa sürede kirlenmesine neden olacaktır.

Halı dokusuna zarar veren, halının çürümesine neden olan çamaşır suyu ve tuz ruhu gibi temizlik ürünleri kullanılmamalıdır.

HalI Yikama

Halıların kullanım yoğunluğuna bağlı olarak ortalama bir kullanım için altı ayda bir halıların yıkanması tavsiye edilmektedir. Gözeneklerine yerleşen toz ve kirler boyunca halıyı yıpratabileceği gibi solunum yolu sıkıntısına da neden olabilir.

Halılar temizlikten sonra halı kısa sürede kurutulmalı ve nemli tutulmamalıdır. Halı yıkama firmaları firmaları nem kontrollü ve ısıtmalı kapalı kurutma odası sahiplenmemelidir, sorulmalıdır.

Uygunsuz koruyucular ve sınırlamalar (yanlış şampuan veya yanlış fırça kullanımı gibi) O yüzden profesyonel halı yıkama tesisleri tercih edilmeli ve halı tamamen kurumadan kullanılmamalıdır.

Halı yıkama firmasından teslim alınan halıların üzerindeki ambalajlar açılmalı ve halıların kuruluğu kontrol edilmelidir. Tam kurumamış halıların olması yer alan nem küflenme ve kokuya neden olur. Her ihtimale karşı yıkamadan gelen halıların havalandırılması tavsiye edilmektedir.

Halılarda Lekelere Mudahale

Halının üzerine dökülen sıvılar emici bir bez, kağıt havlu veya sıvı emebilen vakumlu bir süpürge makinesi ile halıdan ovalama işlemi yapılmadan uzaklaştırılmalıdır.

Lekelere müdahale süresi çok önemlidir. Halı üzerinde oluşan hemen hemen bütünleştirme, anında ve doğru müdahale edilmesi durumunda çıkarılabilmektedir.

Kimyasal hiçbir leke çıkarıcının lekelenen halıya zarar vermeyen bütün parçaları tamamen çıkarması mümkün değildir. O yüzden öncelikle doğal ürünler kullanılarak lekeye müdahale edilmelidir.

Büyük bir alana yayılan parçacıkları çıkarma işlemi uygulamadan önce leke çıkarmada kullanılacak leke çıkarıcı madde ile halının görünmeyen bir yerde denenmelidir.

Dökülen çıldırtıcı türüne göre leke çıkarma yöntemleri uygulanır. Leke çıkarma hakkında daha fazla bilgi almak için Halılarda Leke Çıkarma Teknikleri makalemizi okuyun.

Hali Saklama

Halılar uzun süre kullanılmayacaksa iyice temizlendikten sonra saklanmalıdır. Halı yıkanmadan sonra halının kuruduğundan emin olunmalı, havalandırılmalıdır.